Follow Us @soratemplates

Tuesday, July 10, 2018

FOOD HUNTING | BAWAL GORENG POKOK CERI, PENANG

July 10, 2018 3 Comments
Restoran ni dah lama beroperasi , time lunch penuh pelanggan menerjah .Time rehat perut dok lapaq melahaq (lapar sungguh2).

Orang penang nak ketengah balik kat orang luar yang tak tau kedai ni kat mana.

Ikan garing sempoi bak kat orang Utara, kuah kari melekat tak pekat tak cair ..tengah - tengah ja. Sedap- sedap berapi ,Ikan time hampa nak makan baru pekerja goreng panas-panas.

Kena pulak air TEH ICE tak pun boh KOPI Ais pekat piawww..

Try la..nasi campur pun banyak lauk.Murah2 tak dak mahai biasa2 ja.

Nak p pukul 1130 sampai pukul 2 memang padat.Time shoruuu sapedem..


Tempat operasi/Alamat kedai makan

1284,Jalan Mahkamah 11900 Bayan Lepas Penang.
-Dekat simpang Tabung Haji, berdepan dengan Klinik Kesihatan Bayan Lepas ..tak tau kalu..ampa Waze.. ;)

Time operasi 
Hours 11:30 AM - 6:30 PM



Note : Ayat penang pekat sorry nah kalau tak faham ..comment bawah..Nanti Alam explain maksud dia..

Tuesday, June 5, 2018

Review | Eye Shadow Sixteen Viral

June 05, 2018 4 Comments
    This is Special kit to all women that are rushing to make up or for the beginner simple to apply at Puffy eyes.
    It's Quick and easy eye tuning shadow for modern people who are too busy to apply makeup before going to work just like me.That just apply powder and lips matte just for not look pale while working.
    • Daily two tone colours that add depth to your eyes and amazingly cover even puffy eyes
    • Natural eye make-up look with only one swipe
    • Comes with brush for easy application
    • Its have 3 different looks with different application styles such as Bright and natural look, deep look, smokey look
    • Suitable for both daily wear and special occasions as dinner and ootd at nite.


    The Box

    My Eye Magazine Colour

    Wednesday, May 30, 2018

    Herba Maharani | Penyembuh Sakit BelakangKu

    May 30, 2018 0 Comments

    Badan letih lemah dan tak bermaya serta sakit pinggang dan sakit belakang ketika menjalani aktiviti seharian.
    Walaupun Alam ni jenis kerja duduk je di kerusi tapi kalau lama2 duduk pun sakit juga belakang serta tengkuk.
    Alam jugak pernah jatuh di tangga dan alami slip disc di tulang belakang 3tahun lepas.
    Sebelum Alam berkahwin tiada masalah dengan kitaran haid , cuma senggugut Alam teruk sampaikan kene jumpak doktor setiap kali datang haid.
    Bukan setakat diberi ubat/pil tetapi dicucuk untuk hilangkan rasa sakit senggugut yang teruk.

    Dah dua bulan Alam makan pil ni untuk kesihatan dan Alam dah rasa kesan yang BAGUS selepas makan pil ni.
    Disini Alam kongsi kebaikan dan cara makan pil kesihatan Maharani ni.
    Alam tidak lagi rasa tulang sakit belakang .
    Kotak ni tulisan CINA tapi ianya HALAL ..So Jangan risau yerr.




    Perhatian:
    Ibu mengandung dilarang mengambil.
    Dilarang mengambil makanan yang mentah dan sejuk dalam tempoh pengambilan ubat.
    Tidak sesuai diambil ketika selsema.

    Cara makan Herba Maharani yang disyorkan adalah 25-50 biji pil kecil sekali sehari.

    • Mulakan makan Herba Maharani hari pertama selepas period (datang haid).
    • Masa terbaik untuk makan Herba Maharani ialah pada waktu pagi sebelum sarapan.
    • Tapi kalau nak makan malam pun boleh.
    • Makan mestilah bersama air suam.
    • Herba Maharani ni mungkin agak panas bagi sesetengah orang terutama yang tidak pernah makan pil herba.
    • Sebaiknya mulakan dengan 25 biji dan jika badan rasa panas minum banyak air kosong/mineral. Kemudian kurangkan dos kepada 10-15 biji.


    Kuantiti dalam sekotak Herba Maharani = 6 bebola putih = 300 biji kecil pil

    Cara pengambilan.
    Jika ambil 10 biji sehari = 30 hari (waktu period jangan makan)
    Jika ambil 25 biji sehari = 12 hari (habis sekotak , stop untuk bulan itu, sambung selepas period)
    Jika ambil 50 biji sehari = 6 hari (habis sekotak ,stop untuk bulan itu, sambung selepas period)


    • Sebulan amalkan satu kotak sahaja Herba Maharani.
    • Setelah habis sekotak, hentikan makan Herba Maharani seketika hingga period seterusnya datang.
    • Lepas period ulangi cara makan yang sama.


    Adalah diingatkan untuk MINUM LEBIH BANYAK AIR MASAK/AIR PUTIH SELEPAS MAKAN PIL INI.

    Kebaikan Herba Maharani

    • Melegakan sakit pinggang & belakang, sakit sendi & lutut, angin dalam badan
    • Melegakan masalah wanita seperti senggugut, keputihan, peredaran haid, usaha mengelakkan kemandulan


    Ketika consume pil untuk kesihatan ini adalah diingatkan tidak minum minuman yang BERGAS(Coke atau seangkatan dengannya).


    Diingatkan Alam tak jual ye..Kalau nak order boleh hubungi kawan sekerja Alam
    direct PM dia untuk bertanya dengan lebih lanjut.
    Siti Nur Syaza Jaafar



    REVIEW | AIKEN TEA TREE OIL

    May 30, 2018 0 Comments
    AIKEN TEA TREE OIL

    Alkisah,Alam dah dekat 2tahun pakai set Tati(cream malam , cream siang dan toner ), tapi dek kerana kulit muka yang kian berbintik merah dan saranan Colleague ( Hana )  ask to stop
    sebab katanya product ni ada merkuri sebab tu la kulit muka dua minggu Ok then after  2 minggu akan jadi berbintik semula.

    So Alam nak try stop dan apply product lain yang bebas merkuri.

    Alam pun tanpa segan silu tanya la kat si Hana ni, Apa toner yang bagus untuk sekatakan kembali face skin , and she suggest Aiken product.
    Once Alam dengar tentang Aiken, setahu Alam .Mak Alam pernah pakai bedak dari Aiken dan Yes, amat berkesan untuk kulit yang kering.

    Last week , She bought to Alam ~ Aiken Tea Tree Oil



    Seminggu ni Alam guna toner ni setiap hari without skip 1 day pun.Alhamdulillah , nampak ketara pori2 Alam makin menutup dan kulit Fresh .
    Tak perlu pakai bedak tebal sebab kulit muka tak nampak kusam dan burn lagi.
    Bintik merah dan kesan jerawat tidak nampak hitam dan bertompok lagi.

    Actually product ni ada dijual di Watson je..kat some farmasi pun ada.Murah je Rm4.80.Jimat banyak dari toner yang branded .
    Aiken product ni kebanyakan nya bahan semulajadi.

    Toner ni takda bau , dan tugas dia adalah membuang kotoran yang melekat di muka serta mengecilkan pori muka.

    So Alhamdulillah, wajah makin bersih ..Harap2 berkesan tanpa cela lagi..

    Wednesday, May 23, 2018

    Mystery Giveaway by Flavnesz

    May 23, 2018 4 Comments

    Jemari Alam menari dikeyboard menaip untuk posting Giveaway from Tuan Tanah yang gebu dan comel di bawah .

    Today mood blogwalking datang menyapa, so Alam semangat la sikit pepagi ni ..cuci mata lihat template blogger lain.

    Kadang dengan blogwalking kita boleh dapat idea nak post apa2 yang berkaitan dan info yang baik untuk dikongsi bersama.

    So sambil-sambil blogwalking Alam join la GA ni..

    Jom terjah tuan tanah.






    Owner blog

    Tuesday, May 22, 2018

    NASI ARAB di STREETO PIZZA PENANG

    May 22, 2018 4 Comments
    Salam Ramadhan untuk semua pembaca,

    Kunjungan Alam kali ni menyinggah di restoran yang Alam pernah update post sebelum ini .
    Restoran Streeto di Teluk Kumbar berdekatan dengan rumah Alam.

    Dek kerana malas nak memasak so , malam semalam Alam pun singgah la bersama En Suami untuk mencuba hidangan terbaru dari Streeto ~ NASI ARAB

    Hidangan pulak tak la terlampau mahal dan berpatutan.

    Actually restoran ni glamour dengan hidangan pizza dan juga western ..Boleh jugak baca di SINI .

    Selepas iftar selalunya kita tak lah terlalu makan banyak .Sebab waktu berbuka dengan kuih dan juadah bihun/mee goreng pun dah mencukupi isi perut.
    Kadang tu lepas makan iftar tak lapar nasi sangat pun.

    Kalau nak try boleh la korang pulak terjah.




    Alam order SET A - Ayam

    Menu


    Salam Ramadhan dari Alam(''  ,)

    Saturday, April 21, 2018

    Review Restaurant | BlackDoor Coffee The Curve

    April 21, 2018 4 Comments
    BlackDoor Coffee&Tea | Ini suggestion from one of my colleague , actually Alam together with other 5 colleague celebrate earlier birthday.

    Dek kerana tuan punya badan awal lagi dah apply leave for celebrate her birthday with Family so geng colleague sepakat sambut awal.

    Location cafe ni pun terlindung di sebalik bangunan di The Curve Bayan Baru , Penang.

    Nice Seat and Neat

    Counter

    Charcoal Green Tea

    Wild Fresh Mushroom Soup

    Seafood Aglio Olia

    Alamat: 72-1-05, Arena curve, Jalan Mahsuri, Bandar Sunway Tunas, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang

    Waktu perniagaan: 11 am to 11 pm. Closed on Mondays.

    Telefon: 017-498 6536

    Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa

    April 21, 2018 19 Comments



    Its another Giveaway that i wanna join...Its Siqahiqa blog.
    Alam like almost all the photos she had been post .
    The blog template very neat and clean.
    She very know the photo brightness and image look fresh while posting.
    Let join with me !!Just click the image above to direct link to her blog.

    Saturday, April 7, 2018

    Segmen: Making A Blog List by Blog Siqahiqa

    April 07, 2018 9 Comments
    Segmen: Making A Blog List by Blog Siqahiqa | Segmen ini akan berlangsung selama sebulan dari 3 April hingga 3 Mei 2018.

    Just a simple needed to join..Just click banner below to link with Siqa blog.

    My one of neat blog that i like to read and follow.


    REVIEW | BLUSHER SIMPLE PALING MUDAH

    April 07, 2018 6 Comments
    REVIEW | BLUSHER SIMPLE PALING MUDAH | 
    Alam ni bukan lah seorang yang pandai nak make up and touch up wajah.
    Just simple make up je bila keluar g dating ke , keluar g kenduri ke.Kadang tengok gadis lain make up pipi merah sampai jadi bulat2 bentuk kat pipi dah jadi macam mak jemah tak pun opera cina.

    So kakak ipar Alam try cadangkan blusher ni mudah je , sapu sapu rata kat area pipi dah siap tak payah nak sapu guna brush bagai.Kalau guna brush mesti tak sekata kiri dan kanan pipi pau Alam ni..

    So here Cushion blusher with a natural coloring and moist texture that breathes live into your face.

    AIR CUSHION® BLUSHER SPF 30 PA++


    Kotak yang comel
    REVIEW | BLUSHER SIMPLE PALING MUDAH | Apa yang special sangat dengan Blusher ni ?

    1.Komponen air mineral memberikan kelembapan
    Mengandungi lebih daripada 30% komponen air mineral untuk melengkapkan rupa kulit lembap, berseri, bercahaya.


    2.Warna terang semulajadi
    Warna itu menggabungkan dengan mudah ke atas setiap nada kulit, untuk kelihatan halus dan cerah.

    3.Mempunyai tekstur yang sekata di kulit.
    Formula ia nya membuat kan sapuan melekat dengan rata sama rata tanpa bertompok , dan bersih untuk jangka masa yang lama.


    Top berwarna metalic

    Disertakan dengan span lembut

    Pastikan cover cap masih ditutup menandakan produk ini masih baru

    Alam pilih warna Rose Pink nak bagi wajah pinkish sikit.










    Wednesday, March 28, 2018

    Cara booking tiket mudah dengan Traveloka | Promo Kuala Lumpur – Jakarta

    March 28, 2018 5 Comments
    Nikmati Penerbangan Kuala Lumpur – Jakarta Pada Harga Terendah

    Hello guys! Tengah buat apa tu?? Tengah survey tiket flight ke? Sebut pasal booking tiket flight ni, aku ada satu benda nak bagi tau kat korang ni. Kalau korang nak tahu, korang boleh dapatkan tiket flight ke destinasi yang korang nak pergi tu dengan harga yang terendah tau! Di mana nak booking? Di mana lagi kalau bukan di website Traveloka or apps Traveloka. Di situ korang boleh la book tiket flight korang dengan mudah! Booking then terus bayar..senang jer kan! Tak perlu korang nak bersusah payah nak pergi ke kaunter untuk book tiket flight. Sekarang ni semua ada di hujung jari jer!

    Cara-cara nak booking tiket ni mudah jer, korang search jer flights from Kuala Lumpur to Jakarta di website mahupun apps Traveloka then nanti korang akan dapat screen untuk carian tiket ke Jakarta. Untuk pengetahun u olls, harga tiket flight ni sentiasa berubah dari masa ke semasa tau, so better korang book terus kalau dapat harga yang terendah tu bukan apa takot esok harga tu naik ke mana kita nak tahu kan. Tiket juga korang boleh booking untuk sehala ataupun dua hala. Apa yang korang kena buat, korang pilih bulan and tarikh yang korang rasa sesuai untuk korang bercuti then klik jer pada tarikh tu.

    Alam try check harga bulan May

    Oh ya! Bawah tarikh terdapat harga sekali tau, so buatlah pilihan yang bijak yer..hahahaha! selain itu, korang juga boleh survey harga hotel di Jakarta if korang tak ada tempat untuk menginap. Kalau dah ada tu korang boleh survey jadual perjalan dari Kuala Lumpur ke Jakarta untuk setiap hari, semuanya ada di page yang sama.
    Malindo Air murah sikit bagi Alam

    Seperti yang aku mention tadi, korang just klik tarikh untuk proceed to booking tiket flight. 
    Kemudian korang akan dapat page yang memaparkan senarai flight dan masa penerbangan. 
    Di page ni lah korang kena buat pilihan sebab tak semua flight berlepas pada waktu yang sama. 
    Terpulang la kat korang nak pilih flight Air asia, Malindo Air ataupun flight yang lain sebab semua pilihan flight ni 
    mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. U olls juga boleh ubah carian untuk booking ni, 
    kalau korang nak ubah korang boleh tekan button change search yang warna biru di sebelah atas kiri page tu tak silap aku. 
    Function button tu ialah untuk korang ubah destinasi, tarikh sekiranya korang tersilap masukkan tarikh or destinasi korang. 
    Tak perlu la nak ke page utama untuk ubahnya so di sini dah jimat masa korang. 
    U olls juga boleh pilih nak booking tiket untuk berapa orang dewasa, kanak-kanak mahupun bayi. 
    Then last sekali korang pilih la jenis class seat yang korang nak then klick search button. 
    Okay, selepas dah buat keputusan nak pilih flight yang mana and masa untuk berlepas korang 
    boleh klick button choose untuk ke next step pulak.

    Semak semula details tiket korang dan harga lepas tu boleh la proceed untuk booking. Make sure korag masukkan maklumat yang betul dan sahih yer sebab untuk simpanan rekod penerbangan. Jangan main letak jer okay!




    Last sekali bayar la apa lagi! Hahaha. Korang boleh bayar dengan menggunakan online banking or kad kredit. 
    Bagi aku better bayar guna online banking sebab mudah. Bagi aku la kan, tapi itu terpulang kepada individu 
    la nak bayar cara macam mana..hehehehe.


    Kenapa kena booking gunakan Traveloka?? Banyak benefit yang korang akan dapat if korang booking menggunakan traveloka ni taw. Antaranya ia adalah satu transaksi dalam talian yang selamat dimana segala maklumat korang dilindungi oleh teknologi RapidSSL yang sah dan korang juga akan dapat tiket yang korang book tu terus dalam email korang. Ia juga merupakan satu carian yang paling meluas dimana korang boleh buat perbandingan harga dari murah sehinggalah ke mahal, sama seperti carian hotel korang juga akan dapat membuat perbandingan dari hotel bajet sehinggalah ke hotel bertaraf lima bintang! So apa tunggu lagi?? Jom gunakan traveloka sekarang!!