Follow Us @soratemplates

Sunday, November 4, 2018

Birthday Giveaway by MaisarahSidi.com

November 04, 2018 3 Comments

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.



Amboi ..kian berhabuk blog Alam . Sekejap ja "MASA" tu berlalu dah hampir dengan Tahun 2019.

Alam pun dah lama tak blogwalking blogger yang lain dek kerana tubuh tak berapa nak sihat sebulan dua ni..


Bukak je blog terpandang ada Giveaway dari Maisarah. Di fahamkan ianya adalah Sempena ulangtahun bulan kelahiran Maisarah.


“Selamat hari lahir untuk kenalanku , semoga dengan semakin bertambahnya usiamu , semakin mendekatkanmu dengan Allah SWT. Juga Alam doakan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezeki oleh Allah S.W.T”

~Direct click banner for Join~

Monday, September 24, 2018

Big Bad Wolf Books Festival Back to Penang

September 24, 2018 1 Comments
Yehooooooooo...
Its Back!!!!!


Actually tahun lepas takdak kat Penang ..and Tahun ni the Wolf will be heading to the Pearl of the Orient next!

Dah get ready all student and readers?


Time ni pulak dah dapat gaji ...so kita shopping buku nanti ye..

More info : FB BBWBooks





"Throwback story "
~04/04/2016~

Pesta Buku telah bermula .Seyes makan hati sapa yang tak p jelajah..

Bayangkan buku notebook kulit tebal keras tu ,selalu yang alam beli kat Popular harga dalam 15ringgit ke atas tapi kat sini hanya sebuah  10rgt dan 8 ringgit sebuah je..

Novel pulak setiap novel hanya berharga RM5 sebuah buku..
Bermacam jenis buku ade ..cth sains fiksyen,parential book,puzzle,exclopedia..macam2 la,.yang best tengok novel tebal english,,yang hanya berharga RM5 je..memang gila buku.,

Alam tak sempat nak snap area dalam gudang buku tu..cuma sempat snap area pathway nak keluar dah,sesak sangat2..but best..tak payah queue panjang..sebab cashier counter banyak .

So here the photos..I share..



Hasil Tangkapan

Colourful plate and frame
Another frame and photos

The Pathway.

Main Entrance Time Square

Saturday, July 28, 2018

Review | Alyla Royal Pine - Wajah Breakout

July 28, 2018 3 Comments
Gara- Gara Udang Viral Sepit Biru
Udang tak bersalah

Actually Alam , tak salah Udang tu pun cuma Alam tak tau yang Alam alahan Udang jenis tu.
Selama ni Alam makan jenis Udang sayur la , Udang Putih la atau pun Lobster ..Okey je muka .
Cuma bibir Alam akan alami kering dan merah..Okey itu , accept la sebab Alam tahu Alam elergik area bibir je.

Cuma Alam Tak Tahu Alahan kepada Udang Viral sepit Biru yang En Suami belikan..eh..tak salah Suami pun beli,
Sebab Suami tahu Alam suka makan Udang..So salah siapa ?

Salah Alam le..sebab tak tahu..dah memang tak tahu..hahahha

Nak jadikan cerita Alam makan Udang tu lepas masak Sambal Tumis...Sedap sungguh..

Oh..My Sambal udang 

masa makan memang tak rasa pape gatal ..cuma selepas 3 jam..Ya Rabbi..gatal muka dan badan tak tau nak cakap.
Sampai naik merah dan bintik2 kecik muka..hmmm..Habis la..Muka aku...

Selang berapa jam Alam tak tahan ..Alam pun pergi ke kosmetik shop kat bawah blok Alam.
Cik Aney kecik suggest Alam deja kosmetik la , Kharisma kosmetik la..Alam gatal teruk bukan nak 
cantik kan kulit ..So Cik Aney kecik tu suggest la 1 Krim ni..sejuk kata nya ..memang untuk Muka breakout..
Nah..amik kau..wajah breakout terus dia cakap..hahaha..

Sabar je la..

"Sat Aney..Kak google jap ",...hahhah..dia gelak je..sebab mahal sampai 70 harga dia..so kena la tahu dulu contain dia..wajah breakout kan..

Bukak google check dan baca satu blog ..memang untuk sejuk dan baik pulih kulit wajah breakout.
So bukak Lazada pulak..Aney cakap ..''Lazada 75 kak ''...

Lazada ...kalau ada offer boleh la beli . hihi


Okey la..Akak beli 1....Balik tu Alam punya lumur la sikit je sapu ..tak yah banyak2 sebab dia resap kejap je dan tak berminyak .
Kotak dan Bekas 

Tekstur Jelly 

Sejuk sikit kulit muka..maybe sebab contain nya berasaskan jelly madu.

Alhamdulillah selepas Apply 3minggu..Muka Alam tak gatal dan kebetulan jugak..memang untuk wajah breakout.
Bekas Bintik2 dan jerawat dan berkurang , bekas pun dah makin malap.Alam tak payah pakai krim lain selain sapu jelly tu..datang kerja tak pakai foundation dah..sebab nak bagi kulit muka rest balik dari krim ...Selalu nya Alam pakai TATI..dek kerana rakan sekerja cakap TATI dah termasuk dalam krim yang ada merkuri..Alam stop ..takut lagi teruk kalau apply jelly madu ni dengan TATI.




Gambar asli tak adjust lighting langsung taw , Sebelah kiri ( pipi kiri dan kanan bintik macam tu penuh muka ) , gambar kiri selepas Apply Krim tu 3 minggu.

Mahal tapi berbaloi..Krim pun ada lagi tahan 3bulan kalau pandai jimat..dek kerana mahal ..So memang kena jimat la..melayani wajah breakout punye hal.

Ini review dari Alam sendiri dan tidak berbayar , mahupun dari Aney..hehehe.

Alam just google je dia punya Kelebihan... (''  , ) dan Alam bagi kredit kat blogger bawah ni


Fungsi & Kelebihan Royal Pine Flawless Cream :

- Tekstur 'cream to gel' yang transparent, lembut sejuk, sesuai dijadikan agen pelembab kulit muka
- Memperbaiki tekstur kulit yang rosak
- Mengecutkan jerawat dengan pantas
- Menghalang pembentukan jerawat baru
- Pudarkan cela & parut jerawat pada lapisan kulit
- Hilangkan rashes, kemerahan & kegatalan pada kulit akibat alahan
- Mengurangi masalah kulit berminyak, liang pori terbuka 
- Menyegarkan kulit, agar nmpak lebih beseri2
- Kulit glowing semulajadi tanpa kesan parut, jerawat & darkspot
- Sebagai 'collagen booster' yang mengurangi kedutan & menganjalkan kulit
- Sesuai untuk semua jenis kulit terutama yang alami masalah 'acne prone'
- Menjadikan makeup tahan lama (boleh dijadikan pengganti primer).




Wednesday, July 25, 2018

Tuesday, July 10, 2018

FOOD HUNTING | BAWAL GORENG POKOK CERI, PENANG

July 10, 2018 4 Comments
Restoran ni dah lama beroperasi , time lunch penuh pelanggan menerjah .Time rehat perut dok lapaq melahaq (lapar sungguh2).

Orang penang nak ketengah balik kat orang luar yang tak tau kedai ni kat mana.

Ikan garing sempoi bak kat orang Utara, kuah kari melekat tak pekat tak cair ..tengah - tengah ja. Sedap- sedap berapi ,Ikan time hampa nak makan baru pekerja goreng panas-panas.

Kena pulak air TEH ICE tak pun boh KOPI Ais pekat piawww..

Try la..nasi campur pun banyak lauk.Murah2 tak dak mahai biasa2 ja.

Nak p pukul 1130 sampai pukul 2 memang padat.Time shoruuu sapedem..


Tempat operasi/Alamat kedai makan

1284,Jalan Mahkamah 11900 Bayan Lepas Penang.
-Dekat simpang Tabung Haji, berdepan dengan Klinik Kesihatan Bayan Lepas ..tak tau kalu..ampa Waze.. ;)

Time operasi 
Hours 11:30 AM - 6:30 PM



Note : Ayat penang pekat sorry nah kalau tak faham ..comment bawah..Nanti Alam explain maksud dia..

Tuesday, June 5, 2018

Review | Eye Shadow Sixteen Viral

June 05, 2018 4 Comments
    This is Special kit to all women that are rushing to make up or for the beginner simple to apply at Puffy eyes.
    It's Quick and easy eye tuning shadow for modern people who are too busy to apply makeup before going to work just like me.That just apply powder and lips matte just for not look pale while working.
    • Daily two tone colours that add depth to your eyes and amazingly cover even puffy eyes
    • Natural eye make-up look with only one swipe
    • Comes with brush for easy application
    • Its have 3 different looks with different application styles such as Bright and natural look, deep look, smokey look
    • Suitable for both daily wear and special occasions as dinner and ootd at nite.


    The Box

    My Eye Magazine Colour

    Wednesday, May 30, 2018

    Herba Maharani | Penyembuh Sakit BelakangKu

    May 30, 2018 0 Comments

    Badan letih lemah dan tak bermaya serta sakit pinggang dan sakit belakang ketika menjalani aktiviti seharian.
    Walaupun Alam ni jenis kerja duduk je di kerusi tapi kalau lama2 duduk pun sakit juga belakang serta tengkuk.
    Alam jugak pernah jatuh di tangga dan alami slip disc di tulang belakang 3tahun lepas.
    Sebelum Alam berkahwin tiada masalah dengan kitaran haid , cuma senggugut Alam teruk sampaikan kene jumpak doktor setiap kali datang haid.
    Bukan setakat diberi ubat/pil tetapi dicucuk untuk hilangkan rasa sakit senggugut yang teruk.

    Dah dua bulan Alam makan pil ni untuk kesihatan dan Alam dah rasa kesan yang BAGUS selepas makan pil ni.
    Disini Alam kongsi kebaikan dan cara makan pil kesihatan Maharani ni.
    Alam tidak lagi rasa tulang sakit belakang .
    Kotak ni tulisan CINA tapi ianya HALAL ..So Jangan risau yerr.




    Perhatian:
    Ibu mengandung dilarang mengambil.
    Dilarang mengambil makanan yang mentah dan sejuk dalam tempoh pengambilan ubat.
    Tidak sesuai diambil ketika selsema.

    Cara makan Herba Maharani yang disyorkan adalah 25-50 biji pil kecil sekali sehari.

    • Mulakan makan Herba Maharani hari pertama selepas period (datang haid).
    • Masa terbaik untuk makan Herba Maharani ialah pada waktu pagi sebelum sarapan.
    • Tapi kalau nak makan malam pun boleh.
    • Makan mestilah bersama air suam.
    • Herba Maharani ni mungkin agak panas bagi sesetengah orang terutama yang tidak pernah makan pil herba.
    • Sebaiknya mulakan dengan 25 biji dan jika badan rasa panas minum banyak air kosong/mineral. Kemudian kurangkan dos kepada 10-15 biji.


    Kuantiti dalam sekotak Herba Maharani = 6 bebola putih = 300 biji kecil pil

    Cara pengambilan.
    Jika ambil 10 biji sehari = 30 hari (waktu period jangan makan)
    Jika ambil 25 biji sehari = 12 hari (habis sekotak , stop untuk bulan itu, sambung selepas period)
    Jika ambil 50 biji sehari = 6 hari (habis sekotak ,stop untuk bulan itu, sambung selepas period)


    • Sebulan amalkan satu kotak sahaja Herba Maharani.
    • Setelah habis sekotak, hentikan makan Herba Maharani seketika hingga period seterusnya datang.
    • Lepas period ulangi cara makan yang sama.


    Adalah diingatkan untuk MINUM LEBIH BANYAK AIR MASAK/AIR PUTIH SELEPAS MAKAN PIL INI.

    Kebaikan Herba Maharani

    • Melegakan sakit pinggang & belakang, sakit sendi & lutut, angin dalam badan
    • Melegakan masalah wanita seperti senggugut, keputihan, peredaran haid, usaha mengelakkan kemandulan


    Ketika consume pil untuk kesihatan ini adalah diingatkan tidak minum minuman yang BERGAS(Coke atau seangkatan dengannya).


    Diingatkan Alam tak jual ye..Kalau nak order boleh hubungi kawan sekerja Alam
    direct PM dia untuk bertanya dengan lebih lanjut.
    Siti Nur Syaza Jaafar



    REVIEW | AIKEN TEA TREE OIL

    May 30, 2018 6 Comments
    AIKEN TEA TREE OIL

    Alkisah,Alam dah dekat 2tahun pakai set Tati(cream malam , cream siang dan toner ), tapi dek kerana kulit muka yang kian berbintik merah dan saranan Colleague ( Hana )  ask to stop
    sebab katanya product ni ada merkuri sebab tu la kulit muka dua minggu Ok then after  2 minggu akan jadi berbintik semula.

    So Alam nak try stop dan apply product lain yang bebas merkuri.

    Alam pun tanpa segan silu tanya la kat si Hana ni, Apa toner yang bagus untuk sekatakan kembali face skin , and she suggest Aiken product.
    Once Alam dengar tentang Aiken, setahu Alam .Mak Alam pernah pakai bedak dari Aiken dan Yes, amat berkesan untuk kulit yang kering.

    Last week , She bought to Alam ~ Aiken Tea Tree Oil



    Seminggu ni Alam guna toner ni setiap hari without skip 1 day pun.Alhamdulillah , nampak ketara pori2 Alam makin menutup dan kulit Fresh .
    Tak perlu pakai bedak tebal sebab kulit muka tak nampak kusam dan burn lagi.
    Bintik merah dan kesan jerawat tidak nampak hitam dan bertompok lagi.

    Actually product ni ada dijual di Watson je..kat some farmasi pun ada.Murah je Rm4.80.Jimat banyak dari toner yang branded .
    Aiken product ni kebanyakan nya bahan semulajadi.

    Toner ni takda bau , dan tugas dia adalah membuang kotoran yang melekat di muka serta mengecilkan pori muka.

    So Alhamdulillah, wajah makin bersih ..Harap2 berkesan tanpa cela lagi..

    Wednesday, May 23, 2018

    Mystery Giveaway by Flavnesz

    May 23, 2018 4 Comments

    Jemari Alam menari dikeyboard menaip untuk posting Giveaway from Tuan Tanah yang gebu dan comel di bawah .

    Today mood blogwalking datang menyapa, so Alam semangat la sikit pepagi ni ..cuci mata lihat template blogger lain.

    Kadang dengan blogwalking kita boleh dapat idea nak post apa2 yang berkaitan dan info yang baik untuk dikongsi bersama.

    So sambil-sambil blogwalking Alam join la GA ni..

    Jom terjah tuan tanah.






    Owner blog

    Tuesday, May 22, 2018

    NASI ARAB di STREETO PIZZA PENANG

    May 22, 2018 4 Comments
    Salam Ramadhan untuk semua pembaca,

    Kunjungan Alam kali ni menyinggah di restoran yang Alam pernah update post sebelum ini .
    Restoran Streeto di Teluk Kumbar berdekatan dengan rumah Alam.

    Dek kerana malas nak memasak so , malam semalam Alam pun singgah la bersama En Suami untuk mencuba hidangan terbaru dari Streeto ~ NASI ARAB

    Hidangan pulak tak la terlampau mahal dan berpatutan.

    Actually restoran ni glamour dengan hidangan pizza dan juga western ..Boleh jugak baca di SINI .

    Selepas iftar selalunya kita tak lah terlalu makan banyak .Sebab waktu berbuka dengan kuih dan juadah bihun/mee goreng pun dah mencukupi isi perut.
    Kadang tu lepas makan iftar tak lapar nasi sangat pun.

    Kalau nak try boleh la korang pulak terjah.




    Alam order SET A - Ayam

    Menu


    Salam Ramadhan dari Alam(''  ,)