Tuesday, May 22, 2018

NASI ARAB di STREETO PIZZA PENANG

12:00 AM 2 Comments
Salam Ramadhan untuk semua pembaca,

Kunjungan Alam kali ni menyinggah di restoran yang Alam pernah update post sebelum ini .
Restoran Streeto di Teluk Kumbar berdekatan dengan rumah Alam.

Dek kerana malas nak memasak so , malam semalam Alam pun singgah la bersama En Suami untuk mencuba hidangan terbaru dari Streeto ~ NASI ARAB

Hidangan pulak tak la terlampau mahal dan berpatutan.

Actually restoran ni glamour dengan hidangan pizza dan juga western ..Boleh jugak baca di SINI .

Selepas iftar selalunya kita tak lah terlalu makan banyak .Sebab waktu berbuka dengan kuih dan juadah bihun/mee goreng pun dah mencukupi isi perut.
Kadang tu lepas makan iftar tak lapar nasi sangat pun.

Kalau nak try boleh la korang pulak terjah.




Alam order SET A - Ayam

Menu


Salam Ramadhan dari Alam(''  ,)

Saturday, April 21, 2018

Review Restaurant | BlackDoor Coffee The Curve

11:48 PM 4 Comments
BlackDoor Coffee&Tea | Ini suggestion from one of my colleague , actually Alam together with other 5 colleague celebrate earlier birthday.

Dek kerana tuan punya badan awal lagi dah apply leave for celebrate her birthday with Family so geng colleague sepakat sambut awal.

Location cafe ni pun terlindung di sebalik bangunan di The Curve Bayan Baru , Penang.

Nice Seat and Neat

Counter

Charcoal Green Tea

Wild Fresh Mushroom Soup

Seafood Aglio Olia

Alamat: 72-1-05, Arena curve, Jalan Mahsuri, Bandar Sunway Tunas, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang

Waktu perniagaan: 11 am to 11 pm. Closed on Mondays.

Telefon: 017-498 6536

Saturday, April 7, 2018

REVIEW | BLUSHER SIMPLE PALING MUDAH

7:30 PM 6 Comments
REVIEW | BLUSHER SIMPLE PALING MUDAH | 
Alam ni bukan lah seorang yang pandai nak make up and touch up wajah.
Just simple make up je bila keluar g dating ke , keluar g kenduri ke.Kadang tengok gadis lain make up pipi merah sampai jadi bulat2 bentuk kat pipi dah jadi macam mak jemah tak pun opera cina.

So kakak ipar Alam try cadangkan blusher ni mudah je , sapu sapu rata kat area pipi dah siap tak payah nak sapu guna brush bagai.Kalau guna brush mesti tak sekata kiri dan kanan pipi pau Alam ni..

So here Cushion blusher with a natural coloring and moist texture that breathes live into your face.

AIR CUSHION® BLUSHER SPF 30 PA++


Kotak yang comel
REVIEW | BLUSHER SIMPLE PALING MUDAH | Apa yang special sangat dengan Blusher ni ?

1.Komponen air mineral memberikan kelembapan
Mengandungi lebih daripada 30% komponen air mineral untuk melengkapkan rupa kulit lembap, berseri, bercahaya.


2.Warna terang semulajadi
Warna itu menggabungkan dengan mudah ke atas setiap nada kulit, untuk kelihatan halus dan cerah.

3.Mempunyai tekstur yang sekata di kulit.
Formula ia nya membuat kan sapuan melekat dengan rata sama rata tanpa bertompok , dan bersih untuk jangka masa yang lama.


Top berwarna metalic

Disertakan dengan span lembut

Pastikan cover cap masih ditutup menandakan produk ini masih baru

Alam pilih warna Rose Pink nak bagi wajah pinkish sikit.










Wednesday, March 28, 2018

Cara booking tiket mudah dengan Traveloka | Promo Kuala Lumpur – Jakarta

10:25 PM 5 Comments
Nikmati Penerbangan Kuala Lumpur – Jakarta Pada Harga Terendah

Hello guys! Tengah buat apa tu?? Tengah survey tiket flight ke? Sebut pasal booking tiket flight ni, aku ada satu benda nak bagi tau kat korang ni. Kalau korang nak tahu, korang boleh dapatkan tiket flight ke destinasi yang korang nak pergi tu dengan harga yang terendah tau! Di mana nak booking? Di mana lagi kalau bukan di website Traveloka or apps Traveloka. Di situ korang boleh la book tiket flight korang dengan mudah! Booking then terus bayar..senang jer kan! Tak perlu korang nak bersusah payah nak pergi ke kaunter untuk book tiket flight. Sekarang ni semua ada di hujung jari jer!

Cara-cara nak booking tiket ni mudah jer, korang search jer flights from Kuala Lumpur to Jakarta di website mahupun apps Traveloka then nanti korang akan dapat screen untuk carian tiket ke Jakarta. Untuk pengetahun u olls, harga tiket flight ni sentiasa berubah dari masa ke semasa tau, so better korang book terus kalau dapat harga yang terendah tu bukan apa takot esok harga tu naik ke mana kita nak tahu kan. Tiket juga korang boleh booking untuk sehala ataupun dua hala. Apa yang korang kena buat, korang pilih bulan and tarikh yang korang rasa sesuai untuk korang bercuti then klik jer pada tarikh tu.

Alam try check harga bulan May

Oh ya! Bawah tarikh terdapat harga sekali tau, so buatlah pilihan yang bijak yer..hahahaha! selain itu, korang juga boleh survey harga hotel di Jakarta if korang tak ada tempat untuk menginap. Kalau dah ada tu korang boleh survey jadual perjalan dari Kuala Lumpur ke Jakarta untuk setiap hari, semuanya ada di page yang sama.
Malindo Air murah sikit bagi Alam

Seperti yang aku mention tadi, korang just klik tarikh untuk proceed to booking tiket flight. 
Kemudian korang akan dapat page yang memaparkan senarai flight dan masa penerbangan. 
Di page ni lah korang kena buat pilihan sebab tak semua flight berlepas pada waktu yang sama. 
Terpulang la kat korang nak pilih flight Air asia, Malindo Air ataupun flight yang lain sebab semua pilihan flight ni 
mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. U olls juga boleh ubah carian untuk booking ni, 
kalau korang nak ubah korang boleh tekan button change search yang warna biru di sebelah atas kiri page tu tak silap aku. 
Function button tu ialah untuk korang ubah destinasi, tarikh sekiranya korang tersilap masukkan tarikh or destinasi korang. 
Tak perlu la nak ke page utama untuk ubahnya so di sini dah jimat masa korang. 
U olls juga boleh pilih nak booking tiket untuk berapa orang dewasa, kanak-kanak mahupun bayi. 
Then last sekali korang pilih la jenis class seat yang korang nak then klick search button. 
Okay, selepas dah buat keputusan nak pilih flight yang mana and masa untuk berlepas korang 
boleh klick button choose untuk ke next step pulak.

Semak semula details tiket korang dan harga lepas tu boleh la proceed untuk booking. Make sure korag masukkan maklumat yang betul dan sahih yer sebab untuk simpanan rekod penerbangan. Jangan main letak jer okay!




Last sekali bayar la apa lagi! Hahaha. Korang boleh bayar dengan menggunakan online banking or kad kredit. 
Bagi aku better bayar guna online banking sebab mudah. Bagi aku la kan, tapi itu terpulang kepada individu 
la nak bayar cara macam mana..hehehehe.


Kenapa kena booking gunakan Traveloka?? Banyak benefit yang korang akan dapat if korang booking menggunakan traveloka ni taw. Antaranya ia adalah satu transaksi dalam talian yang selamat dimana segala maklumat korang dilindungi oleh teknologi RapidSSL yang sah dan korang juga akan dapat tiket yang korang book tu terus dalam email korang. Ia juga merupakan satu carian yang paling meluas dimana korang boleh buat perbandingan harga dari murah sehinggalah ke mahal, sama seperti carian hotel korang juga akan dapat membuat perbandingan dari hotel bajet sehinggalah ke hotel bertaraf lima bintang! So apa tunggu lagi?? Jom gunakan traveloka sekarang!!



Saturday, March 24, 2018

Food Review | Dinner Invitation ~ Golden Triangle Penang

10:15 PM 3 Comments
On earlier March , Alam have join a dinner with Engineering Department by Department Head of Vision Team at Golden Triangle Queensbay Mall, Penang.

Melonjak bila Bos tunaikan janji kepada kami semua jika gigih bekerja , actually dinner as a support and appreciation on work during in year.
Email dah dapat bulan Feb lagi sebagai persediaan kami jika tidak dapat hadir.

So here review that Alam can share to all readers.

Layanan Pelayan is Superb

Alam pergi berdua bersama rakan sekerja ,tiba je di restoran ni memang sunyi je dan terus diiringi oleh Pelayan ke meja kami.
Meja dah ditempah by our Engineer elok sampai pun dah ramai yang telah duduk bersembang.Total team member included our Engineer is 19pax.

Kami disapa mesra oleh seorang pelayan lelaki untuk memilih minuman, Makanan telah pun di booking by Engineer .
Ruang yang berhawa dingin serta meja yang selesa dengan putaran kaca ditengah memudahkan pelanggan mengambil makanan.

Pelayan yang Mesra

Mata Alam beralih ke arah pelanggan yang lain.Meja disusun dengan kemas dan teratur.Pelayan sentiasa menunggu di tepi corner kaunter dan jika pelanggan inginkan bantuan ,cepat je pelayan melayani karenah pelanggan.
So kalau nak tambah air atau memesan menu lain tak la pelanggan terkial-kial nak memanggil Pelayan.
Bila habis je hidangan kami yang jamah ,cepat je pelayan mengganti dengan hidangan yang lain.

Menu Hidangan 

Engineer kami memilih hidangan Thailand dan Laotian cuisines.Di sini Ada menu Thai , Laos dan Vietnam disediakan .
Mengenai hidangan bagi Alam sedap dan kena dengan tekak.Cuma untuk Tang Hoon Claypot tu Alam tak berapa minat rasanya .
Chinese kan suka makan Tang Hoon sebab tu la termasuk dalam list menu kami.

Harga yang berpatutan 

Alam sempat mencuri baca di internet Harga bagi setiap Menu yang Engineer share in Vision group email.
Bagi alam harga berpatutan dengan portion yang disediakan.

Negatif thinking dah bertukar Positif

Actually jujur Alam share , selama ni Alam ingat harga direstoran ni sangat lah mahal seperti portion yang Alam makan di Manhattan Fish Market.
Tetapi harga disini jauh lebih murah .So on next planning Alam will treat family Alam on next time if Alam dapat Bonus terlebih sikit.

Buku Menu

Menu yang mudah difahami sebab disertakan dengan penerangan bahasa melayu dan English .

Rasa dan Penyediaan Makanan.

Bagi Alam 3 kata untuk describe its. Simple , Delicious and Tasty.



1st Round 
2nd Round



Claypot Tang Hoon Prawns

Deep Fried Garlic Fish 
Fresh Veggie Bencurd Roll



Namprik Chicken

Pakapu New Zealand Mussels ( with Basil Leaves)

Songkhla Lemon Steamed Fish

Squid in Spicy Thai Sauce

Tempura Squid

Thai Fried Rice


Pages