Pages

Menu Berpantang : Singgang Ikan Tenggiri

5:38 PM

Menu ni Alam share untuk semua bakal2 ibu yang akan melalui fasa berpantang.


Dah jemu asyik makan nasi putih dengan ikan masin dan tumbuk lada hitam..Alam try masak ni la pulak.
Bahan-bahan

Ikan tenggiri 2 keping besar
3 ulas bawang putih – dimayang kecil
2 cm lengkuas – dihiris nipis
2 cm kunyit hidup – dihiris nipis
3 keping asam gelugur
4 cawan air (Alam pakai sukat cawan teh)
garam secukup rasa
Cara-cara
Ikan dipotong kecil dan dibersihkan
Masukkan semua bahan ke dalam periuk
Masakkan hingga kuah mendidih.
Lepas tu dah boleh hidang dengan nasi yang masih panas
Nota kecil : Maksud nasi yang masih panas adalah nasi yang dimasak satu kali dan bukan nasi yang dipanaskan.Selalunya orang tua2 dulu letak nasi dalam sukatan sekali makan sahaja..Kalau nak makan lagi kene masak lain la ye :)

You Might Also Like

2 comments

  1. Replies
    1. bila dah xtaw nk masak pe..kita main masak campak2 jer..hihi

      Delete

Popular Posts

Babab Story