Follow Us @soratemplates

Sunday, November 12, 2017

CARA MENCEGAH KOMPLIKASI TEKANAN DARAH TINGGI

google image

Alam nak share info yang diberi oleh salah seorang doktor dari USM Pulau Pinang.
Sebenarnya keluarga Alam mempunyai salasilah penyakit darah tinggi secara turun temurun.
Jadi benar lah , penyakit ini mempunyai ikatan dengan anggota keluarga kita sendiri jika nenek dan tokwan kita pernah mempunyai masalah kesihatan seperti ini.


Yang penting adalah kita tahu tahap tekanan darah tinggi dengan melakukan check up di hospital kerajaan ataupun swasta.

Jangan melinting dekat Doktor pulak cakap kita tak pernah stress sebab STRESS adalah salah satu sebab utama untuk diri terjebak dengan penyakit ni.
google image

Cara ini juga boleh menurunkan tekanan darah dan mengawal darah tinggi.

> Amalkan cara hidup sihat - bersenam secara konsisten sekurang-kuranya 3kali seminggu .
   Curi masa sedikit untuk kesihatan kita .

> Amalkan pemakanan yang sihat.Alam tak mahu la panjang lebar macamana pemakanan yang sihat tu ..Masa belajar di sekolah pun sikgu dan ajar PIRAMID MAKANAN.Cukup la sekadar makan makanan yang seimbang.

> Sasar dan kekalkan berat badan yang unggul.

> Tidak merokok - yang ni payah lelaki/perempuan yang merokok kuat untuk motivasi cukup la sekadar kurangkan kuantiti rokok seharian.

> Makan ubat tinggi mengikut nasihat doktor.


Takut bila darah tinggi menyerang sakit di bahagian belakang kepala sehingga tak boleh angkat kepala dari bantal.Ketika waktu ini , rehat yang cukup amat penting.


Note untuk diri Alam jugak.





2 comments:

  1. Thanks for the tips...abam kie pun pesakit darah tinggi ni.

    P.S. Jemputlah join SPM Fever Giveaway yang sedang berlangsung di blog Abam Kie sehingga 30 Nov 2017. Terima kasih.

    http://www.zukidin.com/2017/11/spm-fever-giveaway.html

    ReplyDelete
  2. Nasihat yang sangat bagus kak Alam. GV pun dah mula start exercise untuk jaga kesihatan juga. huhu. :)

    ReplyDelete