Follow Us @soratemplates

Saturday, January 27, 2018

Pencuri Penulisan Blog !!

Pencuri Penulisan Blog | Alam rasa semua blogger mempunyai masalah yang sama dan kadang tanpa kita sedari ayat2 yang kita taip panjang berjela kekadang dengan senang dan mudah je para blogger yang malas nak menaip ni copy paste je penulisan .

Ok..Tanpa menangguhkan masa dengan laju mencari cara-cara untuk mengelakkan copy paste dari pakcik "google "..so..here tutorial dari https://brojamz.blogspot.my/

Langkah muda je ..Tak susah sangat ..

Ikut langkah ni..

  • Firstly Login ke www.blogger.com
  • Dari halaman Dashboard,  Select Theme > Edit HTML
  • Pastu cari code </head> ( langkah mudah tekan Ctrl+F atau F3 di keyboard )
  • Tambahkan code dibawah ini ke dalam code <body> .

<script type="text/javascript">
if (typeof document.onselectstart!="undefined") {
document.onselectstart=new Function ("return false");
}
else{
document.onmousedown=new Function ("return false");
document.onmouseup=new Function ("return true");
}
</script >


Select : Edit HTML di Dashboard

Click Ctrl+F to find the </head>

Paste code macam tu (''  , )


Selamatkan penulisan kita.

Luv ,
Alam

12 comments:

  1. Kami punya gambar makanan pun pernah org curi buat gambar sendiri tapi guna resepi lain. Pastu kami pun start letak watermark balik kat each pic :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. watermark penting ..letak watermark kat tengah image tu actually lebih selamat dari letak kat corner area ..kadang orang boleh je crop image kita nak buang watermark kite ..

      so lebih baik letak kat center..ade shadow2 sikit pun kira selamat sikit la...tips ja..sharingggg

      Delete
    2. Siqah selalu letak watermark ikut kesesuaian gambar. Lepas ni, letak kat tengah jela kalau boleh. Betul jugak kan, orang boleh lagi crop gambar kita kalau letak watermark di tepi.

      Delete
  2. Thank you very much AS 8554 for sharing this tutorial.
    Ilmu baru, really appreciate it.

    ReplyDelete
  3. nice sharing Alam.. yes we need this. kita perlu protect sebaik mungkin..

    ReplyDelete
  4. Good sharing Alam. Kita perlu benda ni. Geram kalau tengok ayat kita di copy paste oleh orang lain. Kena protect.

    ReplyDelete